Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Словакия започна гласуването на балотажа за президент

В Словакия  започна вторият тур на изборите за президент. Словаците избират между  настоящия премиер и лидер на социалдемократите Роберт Фицо, спечелил 28 % от гласовете на първия тур,  и  независимия кандидат, бизнесмен и филантроп Андрей Киска- с 24% във вота преди две седмици.

Изборните секции в Словакия ще бъдат отворени до 22 часа местно време. В първите часове след полунощ се очаква да стане ясно името на новия държавен глава. Броенето на гласовете във втория тур ще бъде по-бързо, но изборните комисии и Статистическият институт ще имат час по-малко заради преминаването от зимно към лятно часово време. Решения очакват и първите сигнали, свързани със заявленията за гласуване, нарушения на мораториума в деня на вота, както и с купуването на гласове.

Право да гласуват имат близо 4 000 000 словаци. Експертите прогнозират по-висока избирателна активност – над 50%, в сравнение с първия тур. Преди две седмици  до урните отидоха 43,4 % от имащите право на глас.

Шансовете на двамата кандидати изглеждат изравнени. Досега няма случай за  президент на Словакия да бъде избиран кандидат без опит в политиката. Кампаниите на двамата успяха да мобилизират допълнителни гласове, както от страната, така и от чужбина, показват предварителните анализи и броят на подадените заявления за гласуване. Хиляди словаци, живеещи и работещи в съседна Чехия, също ще пътуват специално за балотажа.

Словаците избират пряко президент за четвърти път от 1999 г. насам. Настоящият държавен глава Иват Гашпарович приключва своя втори мандат месец юни и няма право да се кандидатира за трети пореден път.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44