Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия отправи ясен сигнал към Великобритания, че е съгласна за промени в договора на ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия отправи ясен сигнал към Великобритания, че е съгласна за промени в договора на ЕС, но няма да допусне да се ощетяват страните извън еврозоната. В съвместна статия във британския вестник „Файненшъл таймс” германският финансов министър Волфганг Шойбле и британският му колега Джордж Озбърн обсъждат предстоящи промени в европейските договори, като настояват те да са съобразени със всички членки на ЕС.

На страните от ЕС, които не са членове на еврозоната, трябва да бъде гарантирана равнопоставеност и възможност да вземат  решения наравно с останалите при евентуални промени в европейските договори, които да позволят по-голяма интеграция на еврозоната. Това пише германският финансов министър Шойбле в статията. Всяка промяна в договорите на ЕС трябва да се прави в защита и на техния интерес, посочва той. Така Германия всъщност подкрепи желанието на Великобритания за пренаписване на европейските договори. Дейвид Камерън се надява при реформирането им да предоговори условията за членство на Великобритания в ЕС. Франция засега обаче не смята това за належащ проблем и заяви, че нови европейски договори не са в дневния й ред.

Още по време на срещата си с Дейвид Камерън миналия месец в Лондон германският канцлер Ангела Меркел ясно е заявила, че няма намерение да изолира 10-те членки на ЕС, които не са в еврозоната. Промени в договорите от ЕС ще бъдат правени само така, че да гарантират, че няма да има дезинтеграция в общността. Страните без евро трябва да бъдат включени в процесите на вземане на решение и легалната база трябва да е еднаква за всички, посочва още Шойбле в статията.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44