Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избраха милионера Андрей Киска за президент на Словакия

Андрей Киска
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изненадващо независимият кандидат и милионер Андрей Киска спечели изборите и ще бъде следващият президент на Словакия. За него са гласували 59,4 % от избирателите. Настоящият премиер и лидер на социалдемократите Роберт Фицо загуби  втория тур на изборите за държавен глава с 40,6 %. Двамата кандидати мобилизираха повече гласоподаватели, като избирателната активност във втория тур достигна 50 %. 

Фицо призна изборното поражение, след като бяха преброени малко под половината от гласовете. Той поздрави Андрей Киска като победител в президентските избори и обяви, че ще си вземе няколко дни за размисъл, за да реши как да постъпи по-нататък.

Андрей Киска заяви, че ще бъде президент на всички граждани. Той отново обеща да  работи за връщането на доверието в президентската институция и потвърди, че първата  му задгранична визита като президент ще бъде в Чешката република.

51-годишният милионер и филантроп Андрей Киска ще бъде първият словашки президент без опит в политиката. 1990-а г. е преломна в неговия живот, когато заминава да работи в САЩ. Година по-късно се връща в Словакия при семейството си, а през 1992-ра основава компанията Triangel Group International. Забогатява след като през 2005-а г. продава своя дял в Triangel и Quatro. През 2006-а г. основава неправителствената организация „Добър ангел” с дейност в Словакия и Чехия, като помага на семейства с онкоболни деца.  

Новият президент ще встъпи в длъжност на 15 юни. Тогава изтича вторият петгодишен мандат на настоящия държавен глава Иван Гашпарович.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44