Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преместихме стрелките с един час напред

Снимка: БГНЕС

България премина към лятното часово време като стрелките на часовника се преместиха с един час напред. 

За да бъде компенсиран този един час сън, добре е да променим режима си на лягане, съветват лекари. За по-лесната адаптация към новото часово време помагат и билкови чайове, каза пред "Хоризонт" доц. д-р  Диана Петкова от Университетска болница "Св. Марина" във Варна:

Човек се адаптира към тези промени. Е, някои по-лесно, други по-трудно и ако настъпят някакви симптоми, би било редно по някакъв начин те да бъдат компенсирани, свързани с нарушения на съня примерно, по-трудно ставане сутрин, по-трудно заспиване вечер. Когато говорим за един час, това време не е много, но би било логично човек да премести времето или да адаптира режима си на сън и на бодърстване. Ако настъпят някакви странични симптоми от това трудно заспиване, трудно събуждане, има различни прийоми, които се предлагат в адаптацията на ритмите и на човешкия организъм. Играта със светло и тъмно, включване по-рано на лампата или загасването й. Различни публикации препоръчват чайове, съдържащи жълт кантарион, коприва или мента. Ако има нужда, естествено. Не е задължително.

Специалистът по психиатрия д-р Веселин Герев обясни, че преместването на часовника с един час напред води до обостряне на оплакванията, свързани със сърцето:

Шведите са направили проучвания, че в понеделника след смяната на часовото време с 60 процента се увеличават хората, които търсят спешна помощ в медицински центрове по повод кардиологични проблеми. Това са аритмии, колебания на кръвното налягане, гръдна болка. А в Щатите пък са установили, че в понеделника след смяната на часовото време с 10 процента се увеличава броят само на инфарктите. У нас кардиолозите казаха, че нямало проблем, ама като провериха посещаемостта на спешните центрове се оказа, че и при нас около 50 процента горе-долу се увеличават тези случаи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44