Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредната среща между Лавров и Кери завърши без конкретно споразумение за украинската криза

| обновено на 31.03.14 в 08:26
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Външните министри на Съединените щати и Русия се договориха "да работят с украинското правителство за осигуряване на правата на националните малцинства, разоръжаване на провокаторите, осъществяване на конституционна реформа и провеждане на честни и свободни избори под обективно международно наблюдение“. Това заяви руският първи дипломат Сергей Лавров след снощните консултации в Париж с американския държавен секретар Джон Кери. По думите на Лавров, Москва все още настоява за федерално устройство на Украйна:

Искаме ясно да покажем, че федерализацията не означава, както се твърди в Киев и на други места, опит да се раздели Украйна. Напротив, ние сме убедени, че само федерализацията със зачитане на традициите и езика на всеки регион ще осигури единството на страната.

От своя страна, американският държавен секретар Джон Кери призова Русия да изтегли частите си от границата с Украйна и заяви, че всякакво обсъждане на бъдещето на страната трябва да става с участието на лидерите в Киев:

Ние се съгласихме да обмислим идеите и предложенията, до които достигнахме днес, и да продължим разговорите си скоро. Съединените щати се консултират с Украйна на всяка стъпка от този процес и няма да приемем път напред, където законното правителство на Украйна не е на масата, каза първият дипломат на САЩ.

До 10-12 дни представители на Вашингтон, Москва и Киев ще обсъдят ситуацията в Приднестровието, чиито лидери поискаха присъединяване към Русия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44