Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС
"Второ дело е образувано срещу бившия шеф на Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси Филип Златанов", съобщава ТРУД. "Разследването се води срещу него за престъпления по служба и срещу неизвестен служител на комисията за безстопанственост. Стартът му се наложил, тъй като "богатството на информацията" в тефтерчето на Златанов не изчерпило трите случая, за които му бе повдигнато първото обвинение. От юли 2013-а година той е подведен под отговорност, защото не публикувал в интернет решения на Комисията по сигнали срещу президента Росен Плевнелиев, бившата заместник-шефка на Комисията за финансов надзор Димана Ранкова и главния одитор на Сметната палата Лилия Бунева".

"Медицински изделия за сърце у нас са значително по-скъпи, отколкото в европейските държави. Разликата достига стотици левове за артикул и остава за сметка на пациентите или Здравната каса. На техен гръб печеливши се оказват търговци на едро и болници", твърди СТАНДАРТ. Вестникът сочи за пример обикновен коронарен стент, който струва 270 лева без ДДС, а разликата с това, което плаща Здравната каса, е 730 лева без ДДС.

"Само "вражески" общини са отрязани от публичната инвестиционна програма. Разпространен от сдружението на общините списък с отхвърлените проекти потвърди политическото разпределение на ресурса", пише вестник СЕГА. "От 90 общини, които нямат нито един одобрен проект, само една се управлява от подкрепен от БСП кмет и една - от кмет на ДПС. Повечето оставени без подкрепа са градоначалници на ГЕРБ, но финансиране масово не са получили и независими, кметове на НДСВ и левицата".

"Правителството преговаря с Брюксел за налагане на плоска финансова корекция върху европрограмата за екологията, което означава, че сме съгласни доброволно да се откажем от десетки и стотици милиони левове", пише ПРЕСА, цитирайки министъра на околната среда Искра Михайлова. "Преговорите били напреднали, но все още няма яснота за процента на корекцията и сумата, която ще ни отнемат. При най-оптимистичните сценарии можем да загубим 100 милиона лева, а при песимистичните - няколко пъти повече. При плоската корекция държавният бюджет поема разликата. Ако на всеки проект с нарушение се налага глоба, ще трябва милионите да са за сметка на общините", сочи ПРЕСА. Корекциите се налагат заради нарушения, "открити както при проекти от 2008-а, така и през последните няколко години".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44