Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външните министри от НАТО ще решават за украинската криза

Снимка: БГНЕС

Външните министри от НАТО днес и утре ще заседават в Брюксел, очакват се решения за по-нататъшните отношения с Русия, както и за подкрепа за Украйна.

От централата на НАТО вече обявиха, че отношенията с Русия няма как да продължат като досега и че предстои ревизия. Информацията в какви посоки ще бъде тя обаче засега се пази от медиите и публиката – известно е само, че посланиците на 28-те страни-съюзници са разработили различни варианти, а решенията кои от тях ще влязат в действие, ще бъдат взети днес от външните министри.

Високопоставени представители от щаб квартирата на Алианса обясниха, че вариантът "военен отговор" не е на дневен ред, както и че не се обмисля разкриване на нови натовски бази в Източна Европа. НАТО обаче ще засили военното си присъствие в района – в отговор на тревогите на страните-членки, разположени най-близо до зоната на конфликта. Ще бъде засилена и подкрепата за Украйна, като от властите там се очаква информация как Алиансът може да помогне за укрепване на отбранителния капацитет на страната.

Това е първата министерска среща след анексирането на Крим. Северноатлантическият съвет вече реши да бъдат прекратени работните контакти с руски военни и цивилни представители. Решено беше и диалогът да продължи на ниво посланици в съвета "НАТО - Русия". За пръв път от много време насам обаче днес той няма да заседава в рамките на срещата на външните министри.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44