Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Амнести интернешънъл": Страните от ЕС да не връщат бежанци в България

| обновено на 01.04.14 в 14:23
Снимка: Дора Атанасова

Европейските страни не трябва да връщат бежанци в България, докато българските власти не подобрят осезаемо условията за приемането им и не подобрят процедурите за издаване на бежански статут, категорична е правозащитната организация "Амнести интернешънъл".

Днес Агенцията на ООН за бежанците трябва да обяви становището си по въпроса за прехвърлянето на търсещи убежище в страната ни, след като още през януари призова за прекратяване на всички бежански трансфери заради лошите битови условия и проблемите с цялостния подход по отношение на бежанците. 

Според европейските закони търсещите убежище могат да бъдат връщани в България, когато тя е първата страна, в която бежанците са влезли на територията на Европейския съюз.  

По време на проверките в бежанските центрове у нас на мисията на "Амнести интернешънъл" през март бе установено, че е постигнат известен напредък, но условията за живот в част от тези центрове все още са неадекватни. 

Хиляди мъже, жени и деца, предимно сирийски бежанци, пристигнаха у нас през последните три месеца на 2013-а година през границата с Турция. След това бежанският поток значително намаля след засилването на граничния контрол. 

В прикачения звуков файл можете да чуете каква работа си намират бежанците у нас и какви трудности срещат.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44