Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Административният съд в Пазарджик отмени увеличение на заплатите на местните общински съветници

Снимка: Архив

Административният съд в Пазарджик отмени решението за увеличение на заплатите на общинските съветници заради неспазени административни процедури. Преди месец местният парламент с болшинство гласува месечните възнаграждения да се увеличат от 360 лева на 557 лева.

Според прокуратурата, преди да пристъпят към увеличение на възнагражденията си, съветниците е трябвало да публикуват в интернет промяната на Правилника за работата на общинския съвет. Освен това липсват и мотиви кое точно налага самото увеличение.

Решението на Административния съд предизвика недоволството на пазарджишките общинари, тъй като според последните промени  в Закона за местното самоуправление и местната администрация общият размер на месечните възнаграждения на общинските съветници не може да надхвърля 70 процента от това на председателя на градския парламент, а в случая оспореното увеличение е за 40%.

По-голямата част от съветниците са категорични, че след отстраняване на пропуските, отново ще преразгледат трудовете си възнаграждения.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44