Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Резултатите от местните избори в Турция провокираха протести в Анкара и Истанбул

Въпреки, че местните избори в Турция минаха, обстановката там все още е напрегната. Според обявените частични резултати, управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) спечели с около 45 на сто. Опозиционната Народно-републиканска партия обаче има много остри възражения с аргументи за допуснати нередности.

В столицата Анкара стотици хора протестираха пред сградата на Висшия избирателен съвет, оспорвайки избора на кмета на ПСР Мелих Гьокчек, който спечели с незначителна преднина пред кандидата на опозицията. Опозиционната Народно-републиканска партия обяви, че ще оспори резултатите от избора.
Турската полиция използва водни оръдия срещу демонстрантите, за да ги разпръсне. Стигна се и до сблъсъци.

В общо 9 области на страната се оспорват резултатите, което може да доведе до касиране. Има твърдения, че нарочно е било прекъсвано електричеството, за да се попречи на броенето на бюлетините, както и за фалшификации на протоколи.
Турският министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз заяви в отговор на обвиненията,че котка влязла в един трафопост и поради това било прекъснато електричеството в квартала "Йешилкьой" в Истанбул, където опозицията има тежест.

След Анкара и в Истанбул опозицията обяви, че ще иска повторно преброяване на бюлетините.
В квартала "Картал" на азиатския бряг на Истанбул, където живеят и много изселници от България, кметското място спечели опозицията, но управляващата партия оспори резултата. Хиляди хора се събраха пред сградата на кметството, полицията охраняваше симпатизантите на управляващата партия, а общинската полиция симпатизантите на опозицията. Бюлетините се преброиха отново и бе потвърдена победата на опозицията. Хиляди жители на "Картал" до късно през нощта пяха и танцуваха, празнувайки избора на опозицията.

Поради многото възражения, все още не е ясно кога Висшият избирателен съвет ще обяви крайните резултати.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44