Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Обамакеър" се увенча с успех

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Барак Обама отбеляза успех за своята администрацията заради Закона за здравното осигуряване, познат като "Обамакеър". В крайния срок за записване за здравно осигуряване са били регистрирани 7,1 милиона американци, които желаят да се възползват от плана – повече от прогнозираните 7 милиона души. Следващата възможност за закупуване на здравна застраховка е през ноември, с изключение на извънредните случаи.

Президентът Обама призна, че предстои още работа и допълни, че нормативният акт ще придобие по-добър вид, ако опонентите му престанат с воденето на стари политически битки.

Законът за достъпни здравни услуги дава възможност на хората без здравна застраховка да я намерят на по-ниски цени и в същото време изисква частните застрахователи да покриват определен брой услуги. "Обамакеър" предлага и федерални субсидии за тези, които нямат достатъчно средства. Мерките бяха предприети през 2010-а година заради наличието на близо 49 милиона неосигурени американци.

От Белия дом Обама заяви, че политиката му e заела постоянно място в американската действителност и това е добра новина:

По този закон делът на американците със застраховка е по-голям, а увеличаването на цените за медицинските услуги бележи спад. Това е добра новина за средната ни класа и за фискалното ни бъдеще.

Подкрепяната от демократите реформа среща постоянна опозиция от републиканците, според които това действие е ненужна намеса на държавата.

От друга страна те приемат, че задължителното осигуряване и предвижданите глоби за хората без застраховка е нарушаване на личната свобода.

Сега включването на над 7 милиона американци дава предимство на демократите за изборите за Конгрес през ноември.

АП коментира, че републиканците, които са за отменяне на закона не могат да игнорират тези 7 милиона и ще трябва да променят тактиката си.

До момента републиканците са атакували акта повече от 50 пъти в Камарата на представителите, но контролираният от демократите Сенат не е подкрепял решенията.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44