Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова партия ще се появи в лявото пространство, ако лейбъристите загубят изборите във Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британски профсъюзен лидер заяви, че ще учреди нова партия, ако лейбъристите не спечелят общите избори през 2015-а година. Лен Маклъски, генерален-секретар на профсъюза "Юнайт", прогнозира, че Лейбъристката партия ще загуби изборите през 2015-а година, ако не преориентира по-радикално програмата си вляво. Той даде ясен сигнал, че ще учреди нова партия в лявото пространство, ако Ед Милибанд загуби изборите. Ако това стане, британската левица ще изпадне в най-дълбоката си криза за последните 33 години, когато група депутати от Лейбъристката партия се отцепиха и създадоха Социалдемократическата партия, коментираха политически наблюдатели на Острова.

В интервю за вестник „Индипендънт” Маклъски признава, че рядко общува с Ед Милибанд, въпреки че има уговорена среща с него тази седмица. Лидерът на "Юнайт" е ревностен привърженик на идеята за национализация на железниците и рязко увеличение на минималната заплата. В случай, че лейбъристите загубят изборите се очаква "Юнайт", който е най-големият британски профсъюз, и GMB – трети по големина – да прекратят връзките си с Лейбъристката партия. Към тях почти сигурно ще се присъедини и профсъюзът на железопътните работници RMT. Членската маса на трите профсъюза възлиза на повече от 2 милиона души.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44