Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП и ДПС обжалват в КС президентския указ за ЦИК

Снимка: БГНЕС

БСП и ДПС внесоха жалба до Конституционния съд по указа на президента, с който беше назначен съставът на Централната избирателна комисия. Това съобщи заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова.

В жалбата пише, че президентът е нарушил два конституционни принципа - на правовата държава и на разделението на властите. По думите й, президентът Росен Плевнелиев е вменил на парламента критерии за подбор на състава на ЦИК, които не са разписани в Изборния закон.

Росен Плевнелиев разбира текста на Изборния кодекс, разбира отношението, което законът му налага при определяне на членския състав на ЦИК, но не му харесва и не го спазва. Не му харесва, защото според него не дава достатъчен брой членове на неговата партия ГЕРБ, отбеляза Манолова.

Жалбата е подписана от 117 депутати от БСП и ДПС.

От ДПС застанаха зад законопроекта на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс, но подчертаха, че това не отнема решимостта им да подкрепят жалбата до Конституционния съд по указа на президента, който според тях е ощетил ДПС за сметка на ГЕРБ, отнемайки третата квота на Движението.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44