Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ засилват военното си пръсъствие в Черно море

Снимка: БГНЕС

Съединените щати прекратиха преговорите с Русия за изграждането на противоракетната отбрана в Европа и засилват военното си присъствие в Черноморието. Преговорите, започнали през 2010 година, имаха за цел да гарантират общата сигурност на Русия и НАТО, но не постигнаха съществени резултати. От Пентагона обясниха прекратяването им с намесата на Русия в украинската криза в нарушение на международното законодателство.

Същевременно стана ясно, че американският миноносец „Тръкстън“, който взе участие в учения с румънски и български кораби миналия месец, остава засега в Черно море. Американските военноморски сили ще засилят допълнително ресурсите си в региона, съобщи РИА Новости, цитирайки представител на Белия дом.

Пентагонът обяви също така, че засилва сухопътните си сили в Румъния. 175 морски пехотинци заминават за базата „Михаил Когълничану“, недалеч от Черно море. Те ще бъдат подчинени на командването на САЩ за Африка. Решението за дислокацията им е било взето още преди година и няма връзка с кризата в Крим, увери говорител на американското военно министерство, но допълни, че могат да бъдат изпратени където има нужда от тях. Намеренията на Пентагона за близкото бъдеще са да поддържа около 500 войници в базата край Констанца.

Вчера българският президент Росен Плевнелиев се обяви за повече НАТО в България и региона. По думите му, това се налага, при положение че една ядрена сила прекрачва граници и прекроява международните норми.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44