Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четирима загинаха след стрелба в американска военна база

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Четирима души загинаха и 16 бяха ранени при стрелба в американската военна база "Форт Хууд" в Тексас. Един от загиналите е стрелецът, който се е самоубил. Според медиите това е 34-годишният Иван Лопез. Той е служил четири месеца в Ирак, откъдето се е завърнал с диагноза посттравматично стресово разстройство.

В извънредно изявление от Чикаго малко след трагедията американският президент Барак Обама увери, че причината за престрелката ще бъде изяснена. Той коментира, че всяка една престрелка е обезпокоителна и допълни:

Съкрушени сме, че нещо подобно се случва за пореден път
. Обама отправи послание за съпричастност към цялата общност на Тексас и обърна внимание на самопожертвованията на войниците, които са във "Форт Хууд". Той отбеляза, че някои от тях са били на не една мисия в Ирак и Афганистан.

В отделна среща с журналисти в Хавай секретарят по отбраната Чък Хейгъл определи престрелката като ужасна трагедия. Генерал Мартин Демпси, ръководител на Началник щабовете, поясни, че все още има много въпроси около престрелката и основният фокус в момента е оказване на подкрепа на жертвите и техните семейства.

През 2009-а година "Форт Хууд" беше мястото на най-голямата престрелка във военна база в САЩ. Тогава американският майор Нидал Малик Хасан уби 13 и рани над 30 души с мотива провеждане на джихад. След престрелката американските военни затегнаха контрола на сигурността в базите в цялата страна и дадоха ход на нови мерки, които да предотвратят подобна трагедия.

През септември миналата година бивш служител на военоморския флот откри огън във военоморска база във Вашингтон и в следствие на това загинаха 13 души, включително и стрелецът.

Няма признаци днешното нападение да е свързано с терористи, съобщи командването на "Форт Хууд".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44