Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделски земи няма да се продават на офшорки

Снимка: БГНЕС

Офшорните дружества няма да могат да придобиват и притежават земеделски земи. Това прие окончателно парламентът с промените в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи. 

В същото време за придобиване на земи от физически или юридически лица ще са необходими 5 години пребиваване на територията на страната. Първоначалният срок беше увеличен от 3 на 5 години по предложение на Гален Монев от "Атака". 

Председателят на правната комисия Четин Казак от ДПС се опита да предотврати гласуването на поправката:

Имаше препоръки от страна на Комисията по правни въпроси този параграф сериозно да се преосмисли, че текстът има сериозни съмнения за противоконституционност и се учудвам на това гласуване в момента. Опасявам се, че сме на път да повторим казуса "мораториум". Да правим една и съща грешка ми се струва глупаво от страна на 42-то Народно събрание.

При придобиване на земеделската земя пред нотариус купувачите ще предоставят и декларация за произхода на парите, решиха още депутатите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44