Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК не може да спре еврофондовете за България на база мониторинг

Алгирдас Шемета
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия не може да предприеме действия по спиране на плащанията за България на базата на мониторинговия механизъм. Това заяви еврокомисарят, отговарящ за одита и борбата със злоупотребите Алгирдас Шемета по повод вчерашната препоръка на Европарламента да се преосмисли отпускането на пари от еврофондовете за България и Румъния:

Трябва да кажа просто, че механизмът за сътрудничество и проверка не е директно свързан с изразходването на европейските средства. Това означава, че ние не можем да предприемем действия като спиране на плащания на базата на констатациите в мониторинговия доклад.

Шемета добави, че Еврокомисията ще продължи да работи с българските власти за укрепване на управлението и контрола на европейските средства. Скоро комисарят по регионалната политика Йоханес Хан ще бъде в България за семинар по темата. Това е и начинът, по който Европейската комисия вижда следващите си стъпки за по-добро изразходване на еврофондовете в България, посочи Алгирдас Шемета.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44