Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци от Момчиловци започнаха ремонт на покрива на кулутурно-историческия музей в селото

Снимка: Румяна Цветкова

Доброволци от Момчиловци започнаха ремонт на покрива на кулутурно-историческия музей в селото. Парите за това - около 2000 лева, са събрани от дарения, но едва ли ще са достатъчни.

Музеят е една от атракциите в родопското село, но покривът му капе от години заради некачествен ремонт по "Красива България". При всеки силен дъжд водата попива и е повредила мазилката. Между изпотрошените керемиди на строената през 1980-а година институция е избуяла дори трева. Доброволците, заели се с ремонтните дейности, са трима майстори - Димитър Величков, Костадин Бояджиев и Георги Марков, от които е започнала акцията.

Културната институция е общинска собственост, но заради липса на пари миналата година от община Смолян отказали средства за неотложен ремонт, но обещали подкрепа със строителни материали, които така и не отпуснали.

В музея туристите се запознават с миналото на селото - въстания, войни, построяване на църква и училище, както и с бита на местното население. В него има картинна галерия с творби на Иван Мърквичка, Златьо Бояджиев и други художници.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44