Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партия на премиера Орбан запази конституционното си мнозинство в парламента на Унгария

| обновено на 07.04.14 в 11:49
Снимка: БГНЕС
Управляващата в Унгария партия "Фидес", на премиера Виктор Орбан, успя да запази конституционното си мнозинство в новия парламент след като на вчерашните избори получи 133 депутатски места. Според предварителните данни левицата печели 38 места в новия парламент, дяснорадикалната "Йоббик" ще има 23-ма, а зелените - 5-има депутати.

В изборите участваха 59,74 процента от унгарските избиратели и от тях "Фидес" спечели 49,5 процента. Този резултат партията си  осигури удобно мнозинство от две трети в парламента. Това безспорно се дължи на избирателната система, която е пропорционална. Тя е причина и засилващата сериозно позициите си крайна десница "Йоббик" да получи само 23 мандата от 196-членния унгарски парламент. Другата причина е пълният провал на левите партии, които за четири години не успяха да намерят нови лица, за да изградят една успешна кампания. Сравнително ниското участие на избирателите се обяснява и с намалялото доверие в политическата класа в Унгария.

Вотът се проведе по нов изборен кодекс, според който броят на депутатите е намален наполовина - до 199. В новия състав на парламента ще бъдат представени и 13 национални малцинства, живеещи на територията на Унгария - българи, гърци, хървати, поляци, немци, арменци, роми, румънци, русини, сърби, словаци, словенци и украинци. Те обаче, няма да имат право на глас в законодателния орган.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44