Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС не коментира действията на проруски сили в Източна Украйна

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия засега не коментира дали действията на проруски сили в различни градове в Източна Украйна представляват увеличаване на напрежението и отварят пътя към следващ етап на европейски санкции за Русия. Говорителката на върховния представител по външната политика Катрин Аштън – Мая Кочиянчич, припомни, че има вече взети решения на Европейския съвет по този повод, които остават в сила:

Наблюдаваме ситуацията отблизо и със загриженост. Искам да припомня, че всякакви политически искания в Украйна трябва да се отстояват с ненасилствени средства, в съответствие с демократичните стандарти и върховенството на закона. Възможност за това са предстоящите президентски избори, както и диалогът между различните политически сили за конституционни промени, подчерта Кочиянич.

Говорителката на Аштън посочи, че Европейският съюз продължава да подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна и усилията на правителството да ги запази, и че ще оцени ситуацията в зависимост от по-нататъшното й развитие.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44