Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ предупреди, че може да има одържавяване на дълговете в енергетиката

Снимка: БГНЕС

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров предупреди в Стара Загора, че натрупаните дългове в системата на енергетиката ще бъдат одържавени. От синдиката подозират, че дефицитът в енергетиката е два пъти повече от оповестените 2 милиарда  лева. По какъв начин ще стане това одържавяване Пламен Димитров не се нае да коментира, но посочи, че има закон за държавните помощи в България, има и регулация на държавните помощи на европейско ниво. Той предупреди, че формулата трябва да се намери много внимателно и посочи един от начините - чрез емитиране на държавен дълг:

Дългът, който емитира БЕХ, тези 500 милиона евро, всъщност са в тази посока, за отнемане на задължения и прехвърлянето от НЕК към БЕХ. Следващата стъпка е от БЕХ към фиска. Това е начинът, по който очевидно може би някой мисли да върви, но не го казва. И като някой казва, че ще прави "Белене", другият ще прави 7-и блок в "Козлодуй", не знам какво ще прави - 9-и, 10-и блок в ТЕЦ-2, откъде пари? Кой ще ги плаща тези пари? Ние ли ще ги плащаме?

На въпрос дали откритата процедура по отнемане на лицензите на ЕРП-тата няма  да свали кабинета на Пламен Орешарски, лидерът на КНСБ отговори, че това може да нагнети допълнително напрежение в системата. По думите му, без нова политика в икономиката, без нова данъчна и социална политика и увеличаване на доходите, кабинетът не може да се стабилизира.
 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44