Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пенсионната реформа ясна най-рано до средата на годината

Снимка: БГНЕС

Най-рано в средата на годината ще стане ясно как ще изглежда пенсионната реформа у нас.Това каза във Велико Търново министърът на финансите  Петър Чобанов, по повод медийни публикации, че у нас се обсъжда, след 2021-ва година възрастта за пенсиониране на мъжете и жените да стане 65 години.

Това е част от Националната програма за реформи, мерки, които се обсъждат, във връзка с препоръките на Европейската комисия, които редовно се дават в последните няколко години. Това, което искат от нас е да посочим конкретна година, в която това ще се случи. Това е препоръка, която се повтаря пет - шест години от страна на Европейската комисия, която е препоръка за цяла Европа: Кажете кога мъжете и жените ще се пенсионират на една и съща възраст?

Знаете, че миналата година с бюджета за тази замразихме възрастта за пенсиониране, с цел да си дадем тази година време, до средата на годината, надявам се, или до момента, до който трябва да приемем новия бюджет, това да е решено. Как точно ще изглежда пенсионната реформа? Предстои широко публично обсъждане. Кога може това да се случи, по какъв начин и какъв да е пътят да се стигне до там?
Виждате, че хоризонтът остава отворен. След 2021-ва година. Имаме достатъчно време до тогава, и не е фиксирана още годината, но това е европейско изискване, разбира се. Европейските изисквания са важни за нас, но са важни и хората.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44