Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма да разделят гимназиалното образование на два етапа

Гимназиалното обучение вероятно няма да бъде разделяно на 2 етапа. Това каза заместник-министърът на образованието Атанаска Тенева.

В проектозаконите за училищното образование на предходните правителства - на Тройната коалиция и на ГЕРБ, се предвиждаше гимназиалният курс да се раздели на два етапа - 9-и и10-и клас, когато да се изучават едни и същи предмети и 11-и и12-и клас, когато да се получава специализация. 

Просветният министър Анелия Клисарова беше заявила, че новият закон за средното образование ще бъде готов до средата на тази година. Днес заместничката й Атанаска Тенева каза, че това ще стане догодина, което значи, че законът ще влезе в сила от 2016-та.

Радикални промени в системата на средното образование трябва да се правят постепенно и да има обществено съгласие за тях, каза Тенева.
   Най-дискусионната тема е за структурата на училищното образование, което поражда и всички останали въпроси и проблеми.
   Започва обсъждането и по предложението на председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева основното образование да се завършва след девети клас.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44