Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СОС поиска "Булгаргаз" да намали цената за "Топлофикация - София"

Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет поиска "Булгаргаз" да направи отстъпка от цената, на която продава синьо гориво на "Топлофикация-София". На Българския енергиен холдинг да предложени пет стъпки за изплащане на старите задължения на топлинното дружество.
Общинските съветници обаче настояват да бъде изяснено дали през 2008-а година БЕХ е получил обещаните от държавата 400 милиона лева за стабилизиране на "Топлофикация-София". Според Николай Стойнев от ГЕРБ, ако парите са изплатени тогава, не е редно към днешна дата дружеството да има задължения:

 Смятаме, че след като държавата веднъж от бюджета е отделила 400 милиона за покриване на задълженията, няма как сега софиянци отново да бъдат принуждавани да плащат. За плащането на природен газ на "Топлофикация" се начисляват лихви от "Булгаргаз", а от друга страна НЕК дължи голяма сума от порядъка на 90-100 милиона на "Топлофикация", на които не се начисляват лихви. "Топлофикация" е най-големият клиент на "Булгаргаз". Настояваме да има отстъпка от цената. Така че ако там има отстъпка, нормално е да има намаление и на крайната цена. Което пък ще увеличи със сигурност събираемостта на дружеството. Предложихме работна група изцяло на експертно ниво, която да уточни всички плащания, и забавени плащания, и възможности за отпаднали по давност задължения да имаме отстъпка на една част от задълженията, отсрочване на останалата част и разсрочване, заяви общинският съветник от ГЕРБ Николай Стойнев.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44