Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейският съд постави извън закона следенето в интернет

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съд обяви за невалидна директива отпреди 8 години, по силата на която интернет доставчиците трябваше да пазят данни за трафика на гражданите и при поискване да ги предоставят на полицията и службите за сигурност.

Директивата, приета преди години с цел борба с тежката престъпност, задължаваше доставчиците на комуникационни услуги да пазят данните за трафика от 6 месеца до 2 години. Полицията и службите за сигурност пък можеха да изискват данни за IР-адресите, времето и мястото на изпращане и получаване на имейли, телефонни разговори и есемеси. Директивата не дава достъп до съдържанието, въпреки това обаче, Европейският съд днес прецени, че тя не е достатъчно конкретна и дава на службите възможност за необоснована намеса в личния живот на гражданите. Това, отбелязват магистратите, противоречи на Европейската харта за основните права.

Според решението, в този си вид Директивата позволява на правоохранителните органи да изследват навиците и кръга от контакти на дадено лице във виртуалното пространство. Магистратите приемат и че няма обективен критерий, който да гарантира, че разследващите органи по места няма да имат възможност да злоупотребяват с данните на гражданите, вместо да ги ползват единствено за разкриването на тежки престъпления.

Днешното решение ще наложи приемането на нови правила, които да гарантират едновременно защитата на данните и личния живот на гражданите и общия интерес да се противодейства на престъпността.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44