Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансовата индустрия харчи 120 милиона евро годишно за лобита в Брюксел

Финансовата индустрия харчи поне 120 милиона евро годишно, за да влияе на политическите решения в Брюксел чрез различни лобистки групи. Данните са от изследване на неправителствената организация „Корпоративна Европа”, Австрийската федерация на профсъюзите и Австрийската камара на труда и според тях показват сериозен проблем с демократичността на европейските институции.

Поне 700 организации като бизнес асоциации, консултантски компании или фирмени ПР-офиси си разпределят тези десетки милиони евро годишно, за да осигурят на финансовата индустрия привилегирован достъп до хората и структурите, които вземат политическите решения. Този достъп, според авторите на изследването, е факт, защото от 17 проверени официални експертни групи към европейските институции, 15 са били доминирани от представители на финансовия сектор. Това донякъде обяснява защо наложените от кризата реформи в този сектор се оказаха толкова трудни и защо съпротивата срещу регулацията му беше толкова силна, пише в доклада по темата.

За интересите на финансовата индустрия в Брюксел работят поне 1700 лобисти, показва изследването, в което обаче е обяснено, че това не е пълната бройка, защото въпреки усилията през последните години в Европейския съюз все още няма задължителна регистрация на лобистите и излизането им на светло е въпрос на доброволен избор. Организациите, изготвили и публикували този доклад, настояват за ясни правила за прозрачност на лобизма, както и за общоевропейски мерки срещу нерегламентираното влияние върху политическите решения. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44