Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК излезе с нова инициатива за справяне с недекларираната заетост

Европейската комисия (ЕК) излезе с нова инициатива за справяне с феномена "недекларирана заетост". Става дума за наемането на работници, върху чиито възнаграждения не се плащат осигуровки и данъци. Тази практика накърнява правата на работниците, нарушава конкуренцията и ощетява националните бюджети, подчертават от ЕК. Това са и причините за предложението да бъде създадена общоевропейска платформа, която да обединява трудовите инспекции, данъчните и социалните служби на отделните страни - членки.

В тази платформа те ще обменят данни за работодатели и работници, както и за трансгранични и сравнително нови форми за избягване на данъци и осигуровки като фалшиви еднолични фирми или вериги от подизпълнители.

Предвиждат се и съвместни инспекции, и обмен на специалисти.

България, заедно с Гърция, Португалия и Румъния е сред водещите страни по "недекларирана работа" според данни на Световната банка за 2002-ра година. По-актуално изследване – от 2012-а показва, че страната ни е на първо място в Европейския съюз по дял на сенчестата икономика, която е над 31 на сто.

Според други представени днес изследвания 4 на сто от европейските граждани признават, че са работили, без да плащат данъци и осигуровки, а други 11 процента – че са плащали за стоки или услуги, за които допускат, че са продукт на недеклариран труд. 

От Еврокомисията отчитат, че мащабите на явлението са различни в различните страни, но са категорични, че за справяне с него е нужно всички те да участват наравно в новата платформа, към която на следващ етап ще бъде създадена и общоевропейска база данни.

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44