Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гости от Китай боядисват Великденски яйца в родопското село Момчиловци

Гости от Китай ще боядисват Великденски яйца в родопското село Момчиловци. 150 яйца са приготвили домакините, за да покажат местната традиция и отбелязването на най-почитания празник Възкресение Христово. Групата от източноазиатската държава пристига във връзка с десертното кисело мляко “Момчиловци”, което представя родопското село в Китай, каза Румяна Чолакова:

С наближаване на Великденските празници решихме да им покажем как боядисваме яйцата и как при нас честваме този празник. И решихме да ги забавляваме следобеда с боядисване на яйца. Основната технология ще им покажем и ще видим те на какво наблягат най-вече - на шарене. И фолклорна програма ще има. Те са ценители на родопската музика, родопската кухня, родопската носия, на всичко родопско. С удоволствие идват тук, това сигурно поне е двадесетата група. Харесват всичко родопскопататник, клин, сарми, родопска кавърма. Интересни са им родопските терлици, родопските торби, родопските месали. Купуват ги за спомен.

В продължение на два дни домакините се готвят за чужденците със специални гозби от родопската кухня.

.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44