Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК обяви нови правила за държавната помощ в енергетиката

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Европейската комисия обяви нови правила за държавната помощ в енергетиката, чиято цел е възобновяемите енергийни източници постепенно да станат част от реалния пазар на електроенергия. Те ще влязат в сила от 1 юли тази година, като постепенно ще ограничат държавното финансиране за зелена енергия. Предвижда се след 2017-а година то да се получава не автоматично, както досега, а на конкурентен принцип – след тръжни процедури. Комисарят по конкуренцията Хоакин Алмуния обясни, че огромните субсидии за сектора са помогнали много за борбата с климатичните промени, но в същото време са имали огромно отражение и върху пазара на електроенергия:

Механизмите за подкрепа доведоха да значително увеличаване на цените на електроенергията за битовите потребители и за бизнеса. Те защитиха производителите на енергия от възобновяеми източници от всички рискове, като позволиха производството на количества, които не отговарят на реалното търсене. Това доведе до изкривяване на конкуренцията във и между отделните страни-членки.

Решението, което не засяга съществуващите инсталации и дава възможност държавната подкрепа за по-малки мощности да продължи както досега, беше незабавно разкритикувано от природозащитните организации. Те го определиха като отказ от екологичните амбиции на Евросъюза, като една от причините е, че, с цел подкрепа на европейската индустрия, в него са предвидени и облекчения за енергийно-интензивните производства.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44