Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Противоположни тенденции има в продажбите на имоти на руснаци

Снимка: Таня Харизанова

Ситуацията в Русия и Украйна и обезценяването на руската рубла водят до две напълно противоположни тенденции в прогнозите за продажбите на недвижими имоти у нас на руски граждани през пролетно-летния сезон. Едната предвещава свиване на покупките, а другата  обратно - тяхното покачване, сочи анализът на "Сдружение брокери на имоти", в което членуват над 155 фирми от цялата страна. 

Според брокерите от Варна и Бургас и тази година основните купувачи на ваканционни имоти по Черноморието ще останат рускоговорящи граждани. Евентуално може да се очаква лек ръст на инвестициите в жилищни имоти предвид девалвацията на рублата спрямо щатския долар и еврото. 

Огнян Балтаджиев смята, че ръстът ще е както в продажбите, така и в строителството, ще продължат и тенденциите за търсене на по-качествени като строителство и инфраструктура имоти. Чавдар Караджов - брокер на агенция, оперираща в района на Поморие и Банско, казва, че очакванията му са за среден до слаб сезон за ваканционните имоти предвид сложната ситуация с Русия и Украйна и продължаващото обезценяване на националните валути и на двете страни.

Мнението за пазара на градски имоти в София е, че няма да има някакви особени изненади. Най-голям интерес ще продължава да има към стойностните имоти, които ще задържат цените си.

Що се отнася до вътрешния пазар на имоти в Централна България, очакванията на брокерите от този регион са, че разликата между офертна цена и оптимална продажна цена ще продължава да се свива.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44