Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейската сметна палата критикува доклада на ЕК за корупцията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската сметна палата критикува подхода и обхвата на първия доклад на Европейската комисия за корупцията в отделните страни - членки.

Според одиторите този първи доклад е прекалено описателен и представя слаб анализ без никакви съществени констатации. Документът се основава по-скоро на резултатите от проучвания на възприятието за корупцията, чиято полезност е ограничена, пише в писмото на Европейската сметна палата.

Отчетена е нуждата както на общоевропейско ниво, така и във всяка отделна държава да се събират изчерпателни и точни данни и да се разработват независими оценки на корупцията. Те трябва да установят реалните рискови области, причините за възникване на корупция и какви мерки с доказана ефективност трябва да се предприемат.

Одиторите отправят още една сериозна критика, вече формулирана по-рано от европейския омбудсман, че в този първи доклад за корупцията в Европейския съюз не става и дума за наличието на мащабите й в европейските институции и органи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44