Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камила Лекберг - "Ледената кралица" на шведската литература

Снимка: Facebook

Тя е една от най-успешните европейски пишещи дами. Името й е Камила Лекберг, тя е на 40 години и книгите и се продават в милиони екземпляри. У нас съвсем наскоро излезе нейният четвърти роман.

Поредицата започва с "Ледената кралица", откъдето идва и името, с което Камила Лекберг става известна в медиите и продължава с "Каменоделецът", "Проповедникът" и "Прокоба". Въпреки леко зловещите си заглавия, романите на Камила Лекберг са далеч по-светли от другите прочути шведски трилъри.

Действието се развива в едно малко градче край морето, героите са едни и същи, като централната двойка са детектив от малкия местен участък и неговата приятелка. Развитието на техните отношения и елементите от всекидневния живот поддържат "нормалността" в книгите и ги правят изключително достъпни за четене и тъй като тя е разказвач от висока класа, човек навлиза в живота и в събитията моментално и не може и за миг да се откъсне.

Големият успех на Камила Лекберг в САЩ идва едва с въпросния четвърти роман, но за сметка на това е зашеметяващ.

За книгите й и за рецептата на успеха на Камила Лекберг разказва Светльо Желев в разговор с Лили Големинова – чуйте.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.