Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всяка трета жена над 50 години е с остеопороза

Снимка: БГНЕС

Една от всеки три жени в света на възраст над 50 години е с остеопороза, съобщи д-р Наталия Темелкова - ендокринолог в Александровската болница на "кръгла маса" в парламента за заболяването. Най-драматично е счупването в областта на бедрената шийка, тъй като 20 на сто загиват до шестия месец, поради обездвижване и развитие на пневмонии. 

Световната здравна организация определя остеопорозата като третото социално значимо заболяване в света след сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания. Прогнозата е, че до 2020-а година тя ще заеме второ място. 

Тревога будят и данните от различните европейски държави, според които само 17 на сто от жените получават необходимото им лечение. В България този процент е още по-нисък - 3-4 на сто. Според експертите, нищожният процент на лекуващите се българки се дължи на ниското ниво на реимбурсиране на лекарствените продукти. 

Проф. Златимир Коларов, председател на дружеството по остеопороза каза, че ненавременното лечение на болеста води до появата на фрактури и добави, че на всеки 30 секунди по един човек в света получава счупване вследствие на заболяването. Според него, за да се избегнат усложненията са необходими индивидуален подход към пациента за осигуряване на неговото придържане към лечението. Правилен хранителен и двигателен режим, изследване на костната минерална плътност на 12 месеца.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44