Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейската комисия очаква Русия да продължи да спазва договорите за доставка на газ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия обяви, че в момента няма проблем с газовите доставки от Русия и че очаква тя да продължи да спазва договорните си задължения. Коментарът идва в отговор на вчерашното писмо на руския президент Владимир Путин.

В подземните хранилища на различни страни от Европейския съюз има запаси от 37 милиарда кубически метра газ, някои от тях вече ги запълват и с допълнителни количества, обясни говорителката на комисар Гюнтер ЙотингерСабине Бергер. Тя не даде отговор за колко време биха стигнали тези запаси в случай на спиране на руския газ, но подчерта, че Евросъюзът очаква от Русия да изпълнява задълженията си по доставката, а от Украйна – по транзита.

Бергер каза още, че днес Европейският съюз е много по-подготвен за евентуално прекъсване на руските газови доставки, благодарение на мерките, предприети след кризата от 2009-а година, подобрената свързаност между газопреносните системи на отделните страни и увеличените възможности за двупосочно движение на природния газ. България беше спомената като слабо звено по отношение на интерконекторите, без обаче да се коментира позицията, в която страната би се оказала при нова газова криза.

Междувременно, Сабине Бергер потвърди, че преговори по „Южен поток” практически не се водят, заради общия контекст на отношенията Европейски съюз - Русия. По думите на  говорителката – има само технически разговори на ниско ниво. Все още не е определена и дата за срещата на комисар Гюнтер Йотингер с българския енергиен министър Драгомир Стойнев, на която се очаква той да даде повече информация за промените в Закона за енергетиката и за лицензите на ЕРП-тата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44