Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Марш на истината" в Москва подкрепя свободата на словото

Протест в Москва
Снимка: Васко Михайлов

Митинг под название "Марш на истината" се проведе днес в Москва. Хиляди се събраха на бул. "Академик Сахаров" за да защитят свободата на словото. В организираната от руската опозиция акция участваха писатели, журналисти, актьори и певци. Специално беше решено да не се канят политици. Много от изказванията бяха насочени срещу пропагадната на държавните телевизионни канали, цензурата в медиите и в подкрепа на независимите медии. 

Според журналиста Игор Яковенко много е важно да бъдат показани тези престъпления, които днес се извършват от телевизионния екран: 

Главното престъпление не е срещу украинския народ, който разбра какво трябва да прави и там вече изключиха от ефира руските канали, изливащи потоци от лъжи. Главното престъление е срещу руския народ, който беше доведен до абсурдното състояние три четвърти от него да изрази готовност да подкрепи война срещу братския украински народ. 

Друг руски журналист Александър Риклин, който е един от инициаторите на днешния митинг, заяви, че лъжата, която присъства на ТВ екрани създава в страната атмосфера на война, омраза и ксенофобия. По думите му Русия сега се нуждае повече от всякога от честна журналистика, а хората имат право да получават обективна информация. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44