Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветът за сигурност на ООН обсъди вълненията в Югоизточна Украйна

Украинският представител в ООН Юрий Сергеев
Снимка: ЕПА/БГНЕС

По искане на Русия, Съветът за сигурност на ООН обсъди вълненията в Югоизточна Украйна. Руският представител в ООН Виталий Чуркин призова властите в Киев да спрат да използват сила "срещу украинския народ".

След няколко часа изтича срокът, даден с престъпната заповед на господин Турчинов украинските въоръжени сили да бъдат използвани за потушаване на протестите. На заседанието на Съвета за сигурност прозвучаха много обвинения срещу Русия, но върхът е изявлението на украинския колега, който обвини Русия в тероризъм. Защо не обявите в тероризъм тези, които в продължение на няколко месеца, до 21 февруари тероризираха украинското правителство?

Няма да позволим Кримският сценарий да се повтори в Източна Украйна, каза представителят на Украйна в ООН Юрий Сергеев и оповести факти за участието на представители на руските специални служби в подклаждането на вълненията сред рускоезичното население:

Ясно се вижда, че тактиката използвана от терористите при овладяването на административни сгради в районите на Донецк, Харков и Луганск е същата, както при завземането на парламента в Крим и други украински правителствени сгради на полуострова. Видео свидетелствата, показани по световните телевизионни канали, особено от събитията в Славянск доказват, че става дума за терористични групи, а не за мирни демонстранти, както ги представя руската страна, за професионалисти - специални сили, подготвени и въоръжени от Руската федерация."  

Представителите на Съединените щати и Великобритания заявиха, че Москва е съсредоточила около 40 хиляди бойци на украинската граница. Американският посланик Саманта Пауър сравни атаките срещу държавните институции в Донецка област със събитията в Крим, които предшестваха присъединяването на полуострова към Русия:

Знаем кой стои зад тези събития. В действителност единствената страна в района, способна на такива координирани професионални военни действия, е Русия. Синхронизираното и хирургически точно завладяване на сгради в градове по основната магистрала вчера създаде бариера между Киев и главните градове в източната част на страната - Донецк и Луганск.

Представителят на Литва в Съвета за сигурност Раймонда Мурмокайте изтъкна, че украинските власти имат законното право да защитят териториалната цялост на страната си:

Когато съществуването на дадена държава е под заплаха, ние разбираме и подкрепяме правото на Украйна да се защитава пред външна агресия и да противодейства на сепаратизма и продължаващите провокации, за да защити населението от по-нататъшна ескалация на насилието.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44