Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП одобрява създаването на единен механизъм за оздравяване и закриване на банки

Снимка: БГНЕС

Европейският парламент днес ще одобри създаването на единен механизъм за оздравяване и закриване на банки, чиято цел е окончателна стабилизация на банковия сектор и предотвратяване на бъдещи финансови кризи. Механизмът е елемент от европейския банков съюз, и ще гарантира, че занапред данъкоплатците няма да поемат цената за спасяване на закъсали финанови институции. Тя ще бъде плащана от самите тях, чрез вноски в специален фонд. Акционерите също ще поемат част от загубите, като се очаква това решение да засили контрола от тяхна страна. 

Евродепутатите ще обновят и подсилят и текстовете в директивата за депозитите, която предвижда страните - членки на ЕС да гарантират спестяванията на стойност до 100 000 евро.

Очакванията са, че с днешните решения ще се осигури защита на спестяванията на гражданите и ще се създадат условия за повишаване на доверието в банковия сектор,  който на свой ред ще възстанови способността си да кредитира реалната икономика.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44