Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В 13 общински болници се изграждат отделения за долекуване, няма регламент за финансирането им

Снимка: БГНЕС

В тринадесет общински болници в страната се изграждат нови отделения за долекуване. Те обаче не могат да влязат в експлоатация и да приемат пациенти, защото няма стандарт за финансирането им и клинична пътека за работа. Едно от тези лечебни заведения е болницата в Тетевен.

Болницата в Тетевен е реализирала проект за над 4 000 000 лeва, чрез който е закупена нова модерна апаратура, извършен е основен ремонт и е обособено отделение за долекуване. То обаче вече 4 месеца не може да бъде отворено за пациенти, съобщи директорът на лечебното заведение доктор Нивелина Ганева:

Стоят заключени тези отделения, няма нито стандарти, нито регламент. От голямо значение е как ще се остойностят, защото разходите са си разходи, заплатите са си заплати. Във всички случаи ще бъде голямо удобство, защото при нас основно е възрастното население.

Според бившия министър на регионалното развитие, а сега депутат от ГЕРБ, Лиляна Павлова, която провери как е изпълнен проектът, правителството е замразило поредната реформа в здравеопазването:

Министерството, което е длъжно да осигури и приемственост, и устойчивост на инвестициите, не е направило необходимото тези отделения да могат да бъдат не само въведени в експлоатация, но да започнат реално да се ползват от пациенти. Това беше ангажимент за 2013-а, когато се планираше бюджета и на Здравна каса, и на държавата. Тогава беше моментът да се предвиди.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44