Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едва 6% от жп пътищата у нас са рехабилитирани

Министър Папазов откри втората скоростна отсечка по линията София - Бургас

Откриване на скоростната жп отсечка Михайлово - Калояновец
Снимка: Венелина Попова

Само 6 процента от жп пътищата в България са рехабилитирани и отговорят на съвременните изисквания за този тип транспорт. Това стана ясно при откриването на втората скоростна отсечка от жп линията София-Бургас, между гарите Михайлово и Калояновец. Новият релсов път позволява скорост до 160 км в час. 

До края на 2020-а година със средства от оперативната програма "Транспорт" трябва да бъде рехабилитирана цялата линия до морето, а до края на тази година, с пускането на още две отсечки, пътят до Бургас ще бъде съкратен с още половин час, съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов

В близките години рехабилитацията на жп мрежата в България трябва да достигне 25 процента, по-важно, според министър Папазов е изграждането на нови жп магистрали. През май ще бъде пуснат железопътният трафик по Дунав мост 2, след като пробите са показали отлично състояние на линията. 

Данаил Папазов твърди, че посегателствата и кражбите по жп пътищата у нас са намалели, но на този етап България не може да въведе опита на други европейски държави за поддържане на сигурността на линиите, защото няма средствата затова. И не отрече, че ромските набези продължават денонощно. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44