Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Санкции от 10 хиляди до 100 хиляди лева за партиите и коалициите, злоупотребили с лични данни

От 10 хиляди до 100 хиляди лева е размерът на санкцията, която Комисията за защита на личните данни може да налага на партиите и коалициите, които са злоупотребили с личните данни на българските граждани, без тяхното съгласие, при подадените в ЦИК списъци за подкрепа за участието им в евроизборите. Това заяви в кулоарите на парламента новоизбраният председател на комисията Венцислав Караджов. Той уточни, че най-късно до утре сутринта Комисията ще проведе първото си заседание в новия състав и веднага ще започне с проверка на жалбите за злоупотреба с лични данни.

Действително има изтичане на лични данни. Това изтичане на лични данни трябва да бъде спряно и ще се предприемат действия от страна на комисията, в обхвата на нейната компетентност. Законът предвижда достатъчно големи санкции за администраторите на лични данни за партиите, инициативните комитети. В случай, че се установи, че някой от администраторите на лични данни от тези лица, които вече изброихте, ще бъдат санкционирани. За администраторите беше обявено от 10 хиляди до 100 хиляди е санкцията, и би следвало да се наложи такава санкция в случай, че се установи. След като извършиме проверка на събраните данни, след като извършиме проверка по жалбите, по информацията, която събереме, ще излезнем с конкретно решение.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44