Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветът за сигурност на ООН обсъжда ситуацията с правата на човека в Източна Украйна

Съветът за сигурност на ООН ще обсъди ситуацията с правата на човека в Източна Украйна, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Своите заключения ще представи помощник генералният секретар на ООН за човешките права Иван Шимонович, който посети района. В Женева беше огласен доклад на Шимонович, в който той призовава Киев да гарантира участие на малцинствата в политическия живот на Украйна и предупреждава за опасността от езика на омразата и националистическата реторика. Руското външно министерство обяви доклада на ООН за "едностранен, политизиран и необективен". 

Службата на ООН по правата на човека смята, че етнически руснаци в Източна Украйна лъжливо са обявили, че са подложени на натиск, за да оправдаят руската намеса. Нарушенията на рускоезичното население не са широко разпространени, заяви представител на световната организация:
 
В доклада се посочва, че не съществуват доказателства, които да дават повод за безпокойство за съблюдаването на правата на рускоезичното население на Украйна.


Мисията на ООН не бе допусната в Крим, но има заключения за нарушения на правата на кримските татари, много от които напускат полуострова и стават вътрешни бежанци. Ситуацията с правата на човека в анексирания от Русия Крим ще бъде наблюдавана от офис на ООН в Одеса.  
Нарушенията по време на протестите на евромайдана в Киев от декември до февруари, в които според доклада на ООН са загинали 121 души, са свързани с действията на частите "Беркут", смятат в Службата по правата на човека на Световната организация, но допълват, че е необходимо по-нататъшно разследване.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44