Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисар Фюле: Действията на въоръжени групи в Източна Украйна напомнят кримски сценарий

Събитията в следващите дни ще покажат какъв избор ще направи Русия, този избор може да наложи недвусмислен европейски отговор, заяви комисар Щефан Фюле пред Европейския парламент. Там в момента се провежда дебат за натиска, оказван от Русия върху Източна Украйна и за следващите действия на Европейския съюз.

Координираните и професионални действия на въоръжени групи в различни градове в Източна Украйна напомнят кримски сценарий, заяви комисар Щефан Фюле. Той припомни, че ЕС многократно е призовавал властите в Москва да не увеличават напрежението в района и да съдействат за намирането на мирно решение, защото никой в Европа няма интерес от кръвопролития. От утрешните 4-странни преговори в Женева ще зависи до голяма степен и какви действия ще предприеме Евросъюзът, каза още Фюле, като припомни, че той е най-големият пазар за руски газ и петрол, както и че вече се работи за намаляване на енергийната зависимост на Европа от Русия. 

Вече е време Европейският съюз да затегне санкциите, заяви по-рано днес докладчикът за Украйна – полският евродепутат от ЕНП Яцек Сариус-Волски. Според него освен изолация, Русия заслужава икономическа и финансова блокада.

Председателят на външната комисия Елмар Брок каза, че проруските сили, които дестабилизират Източна Украйна, очевидно са направлявани от Москва. Вече има достатъчно доказателства в тази посока, това е акт на агресия. Украйна има право на самоотбрана, коментира Брок. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44