Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ настоява за 400 лева минимална заплата догодина

Снимка: БГНЕС

КНСБ ще настоява за 400 лева минимална заплата за 2015-та година. Това съобщи в парламента президентът на синдиката Пламен Димитров. КНСБ не гледа с добро око на идеята за изравняване на възрастта за пенсиониране за мъжете и жените, каквато препоръка отправи Европейската комисия.

КНСБ се срещна в парламента с БСП и ДПС, за да представи своя Манифест за повече справедливост, солидарност и социални измерения на икономическия растеж. Той включва проблемите на индустриализацията, данъчната система, движението на работната сила, получаването на по-справедливи доходи и увеличаването на потреблението. Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви:

В крайна сметка всичко е политика, в това число и синдикалната дейност, защото имаме в манифеста КНСБ в платформата и на Партията на европейските социалисти, и на Коалиция за България за евроизборите огромно съвпадение в приоритетите.
Президентът на КНСБ Пламен Димитров обяви, че синдикатът не подкрепя препоръката на Европейската комисия за изравняване на възрастта за пенсиониране на мъжете и жените.
Не гледаме с добро око на подобни идеи, които са на парче, така че ние не приемаме и не подкрепяме това да става бързо. Цялата пенсионна реформа трябва да бъде сложена на масата. Очевидно това ще стане след изборите.
Темата за бюджетната процедура 2015-а година също беше обсъдена. КНСБ предлага минималната работна заплата от догодина да е 400 лева. Пламен Димитров заяви:
За минималната работна заплата ще настояваме да продължи да расте следващите години и да се приближава в съотношението 50 % спрямо средната работна заплата. Смятаме, че 400 лева за 2015-а година е поносим размер.
Алиосман Имамов коментира дали това е възможно:
При силно свито потребление, при дефлация вече няколко месеца ние се нуждаем от по-високи темпове на нарастване на доходите. Така че ако има финансови възможности ние ще подкрепим идеята за по-високи темпове на нарастване на минималната заплата.
Тъй като ДПС са срещу отмяната на плоския данък е била обсъждана и възможността за въвеждането на семейното подоходно облагане догодина.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44