Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четиристранна среща в Женева ще търси решение на украинската криза

Снимка: ЕПА/БГНЕС
В Женева за днес са насрочени четиристранни разговори по украинската криза между Русия, Украйна, Европейския Съюз и САЩ. Москва иска федерализацията на страната, но проевропейското правителство в Киев е против тази идея, защото тя застрашава Украйна с разпадане.
  
В случай че срещата се провали, САЩ заплашиха с налагането на нови санкции срещу Москва, които освен до физически лица може да достигнат и до ключови икономически отрасли като мините, енергетиката и финансовите услуги.

Междувременно ситуацията в Източна Украйна ескалира. 13 души са пострадали при опит на проруски протестиращи да щурмуват управлението на милицията в град Мариупол. Агенция УНИАН съобщава и за един загинал, след като милиционерите са открили огън по тълпата. Украинските военни и милицията са започнали специална операция в града.

Агенциите съобщават и за сблъсъци в поне още един град в Донецка област - Крематорск. Там бронирана машина на украинската армия е открила огън по автомобил със сепаратисти, който се опитал да й препречи пътя. Ранени са трима души.

Проруските активисти са завзели сгради в най-малко 10 града в Източна Украйна. Руски журналисти са били задържани за няколко часа в Харковска област, но вече са освободени, съобщи ИТАР-ТАСС.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44