Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДПС обявява листата си за евроизборите, Пеевски е втори

| обновено на 17.04.14 в 18:18
Снимка: БГНЕС

ДПС обяви евролистата си. Водач е Филиз Хюсменова, която вече има два мандата като евродепутат, втори е Делян Пеевски. Председателят на ДПС Лютви Местан заяви, че решението не е взето лесно, но е по настояване на 26 от 28-те областни  структури на ДПС. Местан обясни, че е търсен баланс при подредбата на кандидатите в листата и в нея може да се открие, цитирам: "цялото етнорелигиозно богатство на страната", а целта на  партията е да има поне трима евродепутати. 

Председателят на ДПС Лютви Местан подчерта, че в номинацията на Делян Пеевски не трябва да се чете знак нито към БСП, нито към ГЕРБ. Областните председатели са заявили, че са номинирали реалния човек и реалния политик Пеевски за разлика от неговия сатанизиран медиен образ. Даден е и пример за това, че Пеевски не пропускал нито едно от заседанията на Областната структура на ДПС в Пазарджик. Местан дори цитира думите на областния председател на ДПС Юмер Хамза:

Не са регистрирали нито един поет ангажимент за района и за организацията, който да не е бил изпълнен от негова страна и за това абсолютно чистосърдечно колегата каза: "Аз гледам господин Пеевски, който е при нас на заседанията, после пускам телевизионния екран и виждам друго лице като внушение. За това твърдя, че това решение за нас не беше лесно".

Лидерът на ДПС подчерта, че за демонизирането на Делян Пеевски стои добър сценарий и попита:

Не ви ли се струва, че широкият му гръб е доста удобен зад него да се скрият десетина, може би и повече истински олигарси в България. Ами представете си, че го няма. От утре взима си багажа, отива да живее в Европа, в България няма олигархия вече, няма задкулисие. Има ли наивник, който да вярва в това.

Местан заяви, че тези, които се страхуват от номинацията на Пеевски, са от определени кръгове в България и посочи:

Шок от възможността Европа да се срещне със сатаната, със злодея. А ако Европа види, че не става въпрос за сатана и за злодей? Ако Европа се запознае, както нашите структури, с реалния политик и реалния му образ, какво ще правят милите ни политически опоненти, когато вече няма да го има? Ние смятаме, че е полезно вътрешната политика леко да си поотдъхне, защото заслужено или не, той наистина синтезира върху себе си огромна негативна енергия.

Вчера близо четири часа ръководството и местните структури редяха листата, в която единственото постоянно място - второто, остана за Делян Пеевски. По време на заседанието, на което бяха поканени само определени медии, номинацията на Пеевски е била подкрепена от 25 от общо 28-те регионални структури.

Камен Костадинов е казал, че нямат право да не се съобразят с волята на партията. Лидерът на ДПС Лютви Местан е подчертал, че кандидатите на ДПС за евродепутати трябва да имат безспорни качества.

Ние искаме Делян Пеевски да влезе в ЕП. Ние искаме стара Европа да види Делян Пеевски, пък е било мнението на лидера на младежкото ДПС Илхан Кючук. Той е и единственият, който е получил подкрепата на всички структури, но е останал четвърти в проектолистата. На трето място е бил номиниран заместник-военният министър Неджми Али.

Европейските либерали, в чиито редици е ДПС, реагираха на номинацията на Делян Пеевски с думите, че от всяка национална партия зависи да избере кандидатите, които смята за най-подходящи да я представляват в Европейския парламент.

Под претекст, че все още няма официално обявена листа лидерите на европейските либерали Ги Верхофстад и Греъм Уотсън отказаха коментар по знаковата номинация. Говорителят на групата им в Европарламента Нийл Корлет по-късно изпрати до БНР позиция, в която подчертава, че не е работа на Верхофстад да дава одобрение или неодобрение за отделните кандидати, нито да преценява или да съди доколко те са допустими и подходящи.

Демокрацията не работи така. Решението кои ще са българските евродепутати е изцяло в ръцете на българските граждани, пише още в позицята на либералите в Европейския парламент. Те винаги са държали на прозрачност, почтеност и морал в политиката и именно на тази база преди години бяха и в основата на бламирането на Румяна Желева като кандидат за еврокомисар.

Междувременно заместник-председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер изрази недоумение, че либералите не смятат да питат Пеевски за произхода на богатството му и коментира номинацията така:

Това е неприемлив сигнал, защото показва, че партията на турското малцинство в България не се замисля какво искат хората в страната – прозрачност и неолигархична система. Ние ще трябва да атакуваме подобен избор и ясно да покажем, че не би било в съответствие с европейските интереси на България да има такива представители в Европейския парламент. Няма никакъв шанс ние да работим с подобни евродепутати, това ще е и нашият сигнал към избирателите в България.

Ден по-рано лидерът на социалистите в Европарламента Ханес Свобода заяви, че е много изненадан от номинацията и по принцип не одобрява олигархията. Свобода припомни, че демокрацията е разделение на властите и страда, когато икономическата и медийна власт се смесят с политическа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44