Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според Путин Европа не може да спре да купува руския газ

Снимка: Капитал

Според руския президент Владимир Путин не е възможно Европа да спре да купува руския природен газ: Повечето европейски страни покриват 35-40 процента от необходимия им газ с доставки от Русия. Възможно ли е изцяло да спрат да купуват руски газ? Според мен е невъзможно. 

Като изтъкна, че в газовите отношения зависимостта е взаимна и интересите и от двете страни трябва да са балансирани, Путин отправи следното предупреждение: Тук има само един проблем - транзитът и най-опасният елемент - тук, разбира се, е транзитът през Украйна, с която много трудно се договаряме по енергийната проблематика. 

Руският лидер предупреди, че ако Киев до месец не започне да са издължава, газовите доставки могат да спрат и да се осъществяват занапред само при авансово плащане. Това е много тежък начин за разплащане и той може да доведе до прекъсване на транзита към европейските потребители, изтъкна  руският президент.

В писмо до руския президент председателят на Европейската комисия Жозе Барозу отбелязва, че Европейският съюз (ЕС) е съгласен да има консултации между Русия и Украйна във връзка със сигурността на доставките и транзита на газ. Писмото на Барозу е в отговор на това на президента Путин от 10-и април, изпратено до 18 страни - членки на ЕС, в което той предупреждава, че Москва повече не може да толерира задълженията на Украйна и ще спре доставките на газ за Киев, което може да се отрази на транзита за Европа.

Председателят на Еврокомисията отбеляза, че европейските компании са подписвали договори с руския газов монополист и той носи отговорността за изпълнението им.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44