Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обама се усъмни в прилагането на споразумението от Женева

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Барак Обама се усъмни в прилагането на споразумението от Женева. Според него, съдейки по поведението на Русия в миналото, е трудно да се повярва, че Кремъл ще спази поетите ангажименти за спиране провокативните действия и оттегляне на проруски бойци от административните сгради в Украйна.

Обама е скептично настроен относно постигнатото споразумение, с което Русия обещава да предприеме мерки за деескалиране на напрежението в Украйна. Запитан на пресконференция за мнението си относно решенията от срещата в Женева, Обама заяви:

Не мисля, че може да сме 100% сигурни в този момент. По мое мнение има възможност, има изгледи, че дипломацията може да деескалира ситуацията.

По време на пресконференцията Обама допълни, че Америка е готова да наложи нови санкции, ако Москва не удържи на думата си. Той е коментирал срещата в Женева и с германския канцлер Ангела Меркел. В телефонен разговор той е подкрепил подхода на украинското правителство, което според думите му е предложило конструктивни мерки за увеличаване правомощията на регионалните органи на самоуправление и гаранции за спазване правата на украинците. Двамата са се съгласили, че Русия трябва да предприеме незабавни мерки за деескалиране на ситуацията и са били на едно мнение за бъдещите мерки, ако това не стане. Обама и Меркел са се обявили в подкрепа на президентските избори в Украйна, които предстоят на 25-и май.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44