Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ловчанският митрополит Гавриил ще отслужи службата на Опело Христово

Снимка: БГНЕС

В най-тъжния ден от Страстната седмица - Разпети петък, Ловчанският митрополит Гавриил ще отслужи службата на Опело Христово. Тя започва в 19 ч. в храма „Света Троица“ в Ловеч, обясни митрополит Гавраил:

Ще отбележим погребението Христово, когато той е бил погребан в пещерата. Трагичен, скръбен ден, обикновено хората си спомнят жертвата, която Христос е направил за нас, доброволно е приел страдание и смърт, за да ни избави нас от грехове, за да ни дарува тук на земята благодат и вечен живот и ние скърбим за тази жертва и естествено очакваме вече и настъпването на великия празник Възкресение Христово. Плащеницата изобразява именно тялото на Господа, което е било подготвено за погребение. Днес е сложена отпред Плащеницата на масата. Довечера тази плащеница обикаля около църквата и се извършва символично погребението. Свещениците застават преди дверите на храма, вдигат високо плащеницата и там всички ние влизаме под нея в храма. Плащеницата се внася вече в Светия Олтар и се слага на Светия Престол и там тя стои до празника Възнесение Господне. Празникът Възкресение е 40 дни, 40 дни се поздравяваме с „Христос Воскресе“ и отговаряме „Воистина Воскресе“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44