Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСОУ "Д-р Петър Берон" в Прага отбеляза 65-та годишнина от създаването си

Снимка: Евгения Йотова - кор. на БНР в Прага

Българското Средно общообразователно училище в Прага „Д-р Петър Берон” отбеляза с празнична програма 65-та годишнина от създаването си. Гости на празника бяха заместник- министърът на образованието и науката д-р Атанаска Тенева, посланикът на Република България Негово Превъзходителство Лъчезар Петков, представители на българските сдружения в Чехия, бивши и настоящи възпитаници, преподаватели и др. Беше открит „музей”, представящ историята и настоящето на българското училище с фотографии, документи и артефакти.

Българското училище е официално открито на 14 февруари 1949 г. с тържество, на което „присъстват официални гости от българска и чехословашка страна, между които и големият приятел на България, кметът на Прага д-р Вацлав Вацек. Събитието е филмирано, за него е съобщено по чехословашкото радио, а на другия ден учeниците са радушно приети в историческото Старопражко кметство. Това разказва училищният летопис.

Настоящият директор Мими Михайлова припомни факти и имена, благодари на българските институции за помощта, която оказват и добави: „Стотици ученици от нашето училище, успешно се реализират в родината и извън нейните предели. Владеенето на майчиния език е стабилната основа, на която се гради изучаването на чуждите езици, за да се чувстват българчетата уверени и конкурентни граждани на Европа и света.”

Почит към основоположниците, както и  пожелания за „здраве и да не забравят България и българския език”, бяха отправени в поздравителния адрес от името на българския министър на образованието и науката проф. Анелия Клисарова и на министерството. То беше прочетено от заместник министъра Атанаска Тенева. „Тези 65 г. са белязани с удовлетворението от значимите постижения и със спомените за упорития, но изпълнен с любов и отдаденост към знанието труд, който свързва в едно отстояването на традицията и утвърждаването на съвременния облик на БСОУ ”Д-р Петър Берон”.

Заместник - министър Тенева връчи на директора на училището плакет на министерството. Сред подаръците беше и интерактивна дъска, която все още е рядкост в българските училища зад граница.

Поздравления към учениците и преподавателите поднесе Негово Превъзходителство г-н Лъчезар Петков. Поздрави отправи още г-жа Вили Стойчева - директор на българското училище в периода 1995 -1999 г. и настоящ директор на столичното 18 СОУ. Поздравителни адреси бяха получени от Михаил Цветков – бивш директор в периода 2002-2006, от педагогическите екипи на училища в Ботевград, Велико Търново, Пловдив и др. 

Празничната програма беше замислена в три тематични части: „С българското слово в сърцето”, „Училище на живота” и „Благослов на училището”. Публиката аплодира представянето на вокалната група „Лира”, детската вокална група, експериманталния проект-интерпретация на „Митът за пещерата” от древногръцкия философ Платон, изпълненията на бивши възпитаници на училището, като и сценката „Как изчезнаха многоглавите лами”, под режисурата на преподавателя по чешки език и доайен сред учителите с близо 35 години непрекъснат преподавателски стаж  в българското училище в Прага г-жа Светла Васева. Програмата завърши с български хора на танцовия състав „Тони-До”. 

Гостите на празника разгледаха и творбите на участниците в международния Фестивал на детското изобразително и словесно творчество „Училището на бъдещето – бъдещето на училището”.

Българското средно общообразователно училище “Д-р Петър Берон” се намира на ул.”Рихтарска” №1, в една от най-красивите части на гр. Прага – Дейвице. Създадено е през 1948 год. като Народно основно училище  “Г. Димитров”, в което учат само 30 ученици. От 1996 год. носи името на великия български възрожденец д-р Петър Берон.

Днес то е средно общообразователно училище  със 150 ученици, които успешно се реализират след завършване на 12 клас. Издаваните дипломи на завършилите са валидни в европейските държави.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44