Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

275 гигантски великденски яйца в центъра "Рокфелер"

Снимка: Дом на хумора и сатирата в Габрово

Нюйоркчани ще могат да посетят изложба на 275 гигантски великденски яйца в центъра "Рокфелер". Събитието е част от продължилото повече от две седмици търсене на яйцата, които бяха разпръснати из "Голямата Ябълка".

Идеята за високите около метър яйца е на дизайнерската бижутерийна компания "Фаберже". Те са част от екстравагантна версия на американката великденска традиция за намиране на скрити яйца.

Окичените с бижута експонати бяха разпръснати из петте региона на Ню Йорк. Всяко е дело на известен артист, дизайнер, фотограф или архитект. Едно от тях е дарение от принца на Уелс и дукесата на Кромуел и е под формата на героя Хъмпти Дъмпти.

Жителите и гостите на метрополиса можеха да откриват експонатите с помощта на мобилна апликация, която индикира, когато са в близост до някое от тях.

До 25-и април пъстрите яйца ще бъдат в "Рокфелер", а след това ще са изложени на аукцион в "Сотбис". Вече има обявени първоначални цени, като яйцето с формата на Хъмпти Дъмпти, което е оценено на 16 хиляди долара, а други достигат до над 30 хиляди. Приходите от аукциона ще отидат за благотворителност.

Подобно на нюйоркското издирване на великденски яйца имаше през 2012-а година и в Лондон. Тогава бяха събрани около 1 милион долара за благотворителстност.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44